АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ НА КІРОВОГРАДЩИНІ
Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней в Україні продовжує залишатися складною. З початку 2025 року зафіксовано спалахи АЧС в Миколаївській, Житомирській, Чернівецькій, Вінницькій обл.
8 січня 2025 року в особистому підсобному господарстві жительки села Іванківці Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області було зафіксовано спалах африканської чуми свиней.
Африканська чума свиней – висококонтагіозне вірусне захворювання свиней, перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно. Джерелом інфекції є хворі і перехворілі свині, заражені вірусом корми, кліщі, а також дикі кабани. Механічно вірус може переноситись на взутті, колесах автотранспорту, комахами, гризунами.
Захворювання дуже швидко передається від хворих до здорових свиней. При цьому в тварини підвищується температура тіла до 40,5-42,0ºС, вона відмовляється від корму, заривається в підстилку, з’являється діарея, закреп, крововиливи на шкірі (вуха, живіт, підщелеповий простір). Смертність становить 98-100%.
Не дивлячись на те, що вірус не завдає шкоди людині, він наносить великий економічний збиток для господарств так як уражені тварини не піддаються лікуванню і немає специфічної імунопрофілактики.
Небезпека виникнення цього захворювання полягає в тому, що вірус швидко поширюється, стійкий до широкого діапазону температур. В мʼۥясі від хворих тварин зберігається до 150 днів, в копченій шинці - до 5 місяців.
Власникам свиней для збереження свого поголів’я, недопущення виникнення захворювання і загибелі свиней необхідно постійно виконувати такі заходи біобезпеки:
- перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині;
- перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом;
- не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
- не випускайте свиней із хліва - їх не можна вигулювати;
- не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
- не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
- якщо виникла підозра, що свині захворіли - обов’язково повідомте фахівця державної лікарні ветеринарної медицини;
- пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу;
- купуйте свиней, малих поросят тільки на спеціальних базарах, де ведеться контроль ветеринарною службою, тому що найбільша загроза виникнення чуми може бути через стихійні ринки;
- в разі виникнення підозри на захворювання або загибелі свиней (як диких, так і домашніх) терміново повідомляти державну службу ветеринарної медицини за телефонами: 0677406021; 0967397507.
З 01 січня 2025 року набули чинності зміни до ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» , які регламентують правила забою тварин.
Якщо дуже стисло, то тварини повинні забиватися на бійнях, які мають експлуатаційний дозвіл, але як виняток дозволено подвірний забій не більше трьох голів на тиждень для власного споживання або реалізації кінцевому споживачу на агропродовольчих ринках в межах 50 км від місця забою або в межах області.
Заборонено забій тварин без ветеринарного документа, який засвідчує їхнє здоров’я.
У майбутньому передбачається повна заборона реалізації продуктів, отриманих від подвірного забою.
Голованівське районне управління ГУ ДПСС в Кіровоградській обл.