Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

«Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Дата: 17.07.2024 10:30
Кількість переглядів: 77

 

Внаслідок пошкодження енергосистеми України російськими ракетними обстрілами почастішали віялові та аварійні відключення електроенергії в усіх регіонах держави. Така ситуація  негативно впливає на виробництво та реалізацію харчових продуктів.  Без світла не працюють холодильники, морозильні та охолоджуючі торговельні камери, харчова продукція може зіпсуватися навіть при дійсному терміну придатності. При недотриманні температурних режимів зберігання харчові продукти можуть стати небезпечними для споживання. Оператору ринку належить призначити відповідального за проведення щоденного моніторингу придатності наявних харчових продуктів.

 

Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів. Зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров'ю споживачам та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.

Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати ЗАБОРОНЕНО!

З метою забезпечення належного температурного режиму під час зберігання харчових продуктів, продовольчої сировини, операторам ринку з виробництва та обігу харчових продуктів (на переробних підприємствах, у виробничих цехах, у магазинах, закладах торгівлі та громадського харчування, на агропродовольчих ринках тощо)  необхідно використовувати альтернативні засоби електроенергії (бензинові або дизельні генератори, сонячні (акумуляторні) батареї, портативні електростанції тощо) та адаптувати роботу підприємства до графіків віялових та аварійних відключень електроенергії.

 У разі тривалої відсутності електропостачання, необхідно перевозити швидкопсувні харчові продукти у склади–холодильники або в найближчі населені пункти, де є постачання електроенергії, що може забезпечити роботу холодильного та морозильного обладнання.

Відповідно до впроваджених постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), необхідно:

  • розробити план заходів та інструкції на випадок відключення електроенергії;
  • провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником;
  •  переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації;
  • розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;
  • при виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання).

Голованівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області:

  • звертає увагу операторів ринку харчових продуктів на необхідність постійного забезпечення належних режимів зберігання харчових продуктів, щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я споживачів;
  • нагадує, що основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів (виробників та суб’єктів господарювання, які займаються зберіганням, транспортуванням та обігом харчових продуктів) згідно Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь