Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

До відома землевласників та землекористовачів

Дата: 09.07.2024 13:15
Кількість переглядів: 41

 

 Під час сільськогосподарських робіт утворюються відходи рослиного походження, які утворилися при господарюванні на польових та присадибних ділянках.

       Доводимо до відома, що самовільне спалювання відходів рослинного походження  призводить до покарання ст.77-1 Адміністративного кодексу України. Самовільне випалювання рослинності, або її залишків тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від дев'ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Інформуємо про можливість уникнення Адміністративного покарання утилізацій рослинних відходів шляхом природної утилізації.

      Як правильно робити компост в домашньх умовах

     Слід пам'ятати, що просте складування рослинних залишків у купу - не є компостування.

Етапи виготовлення компосту своїми руками:

  1. Підбір відповідного місця. Компостник повинен бути в доступному місці, що забезпечує безперешкодний під'їзд на садовій тачці. Він не повинен знаходитися під фруктовими деревами.

 

2.Вибір ємності - компостника. Можна виготовити форму самостійно з дощок, або викопати яму в землі. Зручним варіантом є покупка готового пластикового компостника. В його стінках є необхідні отвори для доступу повітря, його легко розібрати та перемістити в інше місце.

  1. Складування рослинних залишків. Рекомендується чергувати шар (20 см) зеленої органіки (листя, трави) з коричневою (тріска, тирса, тонкі гілки), пересипаючи їх гноєм (5 см) і ґрунтом (10 см). Можна додавати суперфосфат для підвищення поживності ґрунту.
  2. Ворошіння. Періодично необхідно перемішувати вміст компостника вилами або лопатою. Так компост насичується киснем і швидше перепріває.

    Важливо підтримувати вологість компостній маси, періодично поливаючи її. Недолік вологи згубно впливає на ґрунтові мікроорганізми. Зверху компостну купу закривають кришкою, щоб знизити втрати вологи та температури. Не слід використовувати плівку - вона перешкоджає нормальному газообміну.

    Якщо органіка в компості розповсюджує неприємний, гнильний запах, значить компостування проведено невірно. Найчастіше це відбувається через відсутність ґрунтового пересипання і гною.

     Слід враховувати структуру ґрунту на ділянці. Якщо вона важка, глиниста, в компості її слід збалансувати річковим піском. При піщаних ґрунтах в компостник рекомендовано додавати глину.

З чого можна зробити компост

    При облаштуванні компосту важливо знати, яку органіку допустимо використовувати в переробку.

Серед дозволених матеріалів:

  • тонкі гілки - швидко перегнивають за час компостування;
  • листя - опале листя сміливо можна укладати в компост;
  • бур'яни - важливо вчасно прополювати посадки, щоб не допускати цвітіння бур'янів;
  • гній - прискорює дозрівання компосту завдяки високому вмісту бактерій;

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь