Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

РОЗШИРЕНО КОЛО ОСІБ, ЯКІ МАЮТЬ ПРАВО НА СУБСИДІЮ

Дата: 29.05.2023 10:30
Кількість переглядів: 59

На сьогодні держава допомагає громадянам сплачувати за житлово-комунальні послуги, надаючи субсидії та пільги для їх оплати.

 

Часто запитують: у чому різниця між субсидією та пільгою?

Субсидія – вид адресної державної соціальної допомоги для вразливих категорій осіб, які не можуть самотужки сплачувати за житлово-комунальні послуги. Тобто субсидія призначається за умови низького рівня матеріального забезпечення будь-якої особи.

А пільга – встановлена законодавством або іншими нормативними актами система підтримки певних категорій населення: наприклад, учасників бойових дій, людей з інвалідністю, чорнобильців тощо. Тобто цей вид виплат базується не на майновому чи матеріальному стані, а на належності до визначеної законодавством або іншими нормативними актами пільгової категорії.

 

Нещодавно розширили коло осіб, які мають право на субсидію

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.04.2023 № 340 відбулися певні зміни у порядку призначення житлових субсидій.

  1. Зокрема, розширено коло осіб, у яких взагалі відсутні доходи, але яким все ж таки призначають субсидію. РАНІШЕ право на субсидію мали особи, які взагалі не мали доходів, у випадках, коли такі особи перебували в місцях позбавлення /обмеження волі і це підтверджувалось відповідними документами – довідкою з виправної колонії або слідчого ізолятору.

ВІДТЕПЕР коло таких осіб доповнено ще однією категорією: житлова субсидія призначається також особам, які не менше місяця перебували у полоні, і це підтверджується документами, наданими в установленому порядку, – довідкою про перебування у полоні.

  1. РАНІШЕ при призначенні житлової субсидії до середньомісячного сукупного доходу не брались доходи осіб, “які брали участь у проведенні АТО та ООС”.

ВІДТЕПЕР цей пункт доповнено словами: “які беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ” (це військовослужбовці та усі силові структури).

 

Інші зміни

Також відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.04.2023 № 340 передбачено:

  • коли зареєстроване/задеклароване або фактичне місце проживання відмінне від адреси домогосподарства, під час призначення житлової субсидії не враховуються доходи осіб, які перебувають у полоні або вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду, або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти;
  • можливість надавати у відомостях про особу адресу, за якою вона задекларована (раніше передбачалося використання лише зареєстрованого та фактичного місця проживання). При цьому житлова субсидія може призначатися тільки за одним місцем проживання людини – зареєстрованим, задекларованим або фактичним;
  • обмеження строку, який надається для виправлення помилки в заяві та/або декларації на час хвороби заявника – відтепер такий строк можна подовжувати на час хвороби субсидіанта, але не довше ніж до дня закінчення опалювального або неопалювального сезону;
  • зобов’язання протягом 30 календарних днів інформувати уповноважений орган, якщо особа із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства перебували за кордоном сукупно більш як 60 днів в періоді, за який враховуються доходи.

 

Антоніна ТОРШИНА,

начальник управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь