Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

26 квітня 2023 року відзначаються 37-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 26.04.2023 08:37
Кількість переглядів: 93

26 квітня 2023 року відзначаються 37-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС,

яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Аварія забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології.

Саме цього дня, 26 квітня 1986 року, сталася аварія на четвертому енергоблоці. З різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. В атмосферу було викинуто величезну кількість радіоактивних речовин.

Аварія на Чорнобильській АЕС викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. Територія міста Прип'ять досі вважається непридатною для життя. Аварія сильно підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики. З 1986 по 2002 рік у світі не було побудовано жодної атомної електростанції.

Що варто пам'ятати про Чорнобильську трагедію:

1. В результаті аварії на ЧАЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році.

2. Чорнобильській катастрофі присвоїли 7 балів із 7 можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Це зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів.

3. 800 тисяч людей ризикували своїм життям та здоров'ям, аби запобігти наслідкам аварії та стабілізувати ситуацію. 25 тисяч з них померли, а понад 70 тисяч стали інвалідами. 20% з цих смертей були самогубствами. За даними Американської Комісії Ядерного Регулювання 28 робочих ЧАЕС померли протягом 4-х місяців після аварії. Грінпіс стверджує що аварія на ЧАЕС стала причиною смерті від раку близько 90 тисяч осіб по всьому світу.

4. Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.

5. Понад 5 мільйонів людей живуть в районах, які вважаються "забрудненими" радіоактивними речовинами після аварії.

6. Витік радіації пофарбував ліс, що знаходиться неподалік, в яскраво рудий колір. З того часу йому дали назву "Рудий ліс". Саме у цьому лісі "окопувались" російські солдати на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року.

7. Близько 97% радіоактивних речовин залишилися в напівзруйнованому саркофазі ЧАЕС.

8. Офіційні джерела стверджують, що потрібно буде до 100 років, перш ніж станція буде повністю списана.

9. 200 тонн радіоактивних матеріалів досі перебуває в реакторі Чорнобильської АЕС.

26 квітня є днем пам'яті про саму катастрофу і загиблих в ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії.

Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. І ми усі повинні бути вдячними за їхню неоціненну мужність, відвагу і героїзм.

На території нашої громади в даний час проживають 7 чоловік, які приймали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. В знак поваги і подяки їм вручено невеличкі подарунки.

Пам’ятаємо…

Шануємо…

Дякуємо…

З повагою, сільський голова Руслан САДІКОВ.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь