A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Порядок реєстрації права на земельну ділянку

Дата: 24.03.2023 15:33
Кількість переглядів: 225

Більшості із вас уже відомо, що з січня місяця в громаді розпочав свою роботу Центр надання соціальних послуг.

Раніше ми надавали перелік усіх послуг, які надаються в Центрі. А сьогодні хочемо нагадати вам, що через відділ «Центр надання адміністративних послуг» Надлацької сільської ради (ЦНАП) можна зареєструвати власність чи інші права (оренду, т.і.) на землю і детальніше розповісти про це.

Саме після реєстрації в держреєстрі речових прав на нерухоме майно виникає, змінюється чи припиняється відповідне право.

Саме після реєстрації в держреєстрі речових прав на нерухоме майно виникає, змінюється чи припиняється відповідне право.

Якщо згадати, то до 2013 року право власності на землю підтверджувалось державним актом про право власності на земельну ділянку, який можна було отримати в місцевому органі Держкомзему.

Сьогодні ж, після включення даних про земельну ділянку до державного земельного кадастру та отримання в місцевому управлінні Держгеокадастру витягу з ДЗК, необхідно звернутись до ЦНАПу для реєстрації вашого права на земельну ділянку. В ЦНАПі можна зареєструвати право власності, оренди, обтяження на нерухоме майно тощо. Найпоширенішим випадком, звичайно, є саме реєстрація права власності на земельну ділянку, покроковий порядок зі зразками документів якої ми і розглянемо нижче:

1. Визначитись з органом реєстрації права.

Важливим є те, що зареєструвати право на земельну ділянку можна тільки в ЦНАПах, які працюють в тій же області, де знаходиться земельна ділянка.

2. Підготувати та подати пакет документів.

Далі необхідно підготувати пакет документів для подачі до місцевого ЦНАПу:

• витяг з Державного земельного кадастру (ДЗК) (за необхідності);

• оригінал паспорту заявника;

• оригінал ідентифікаційного номеру;

• підтвердження оплати адміністративного збору (0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, станом на 2023 р. - це 270 грн.);

• документ-підстава виникнення права (договір купівлі-продажу, Державний Акт, рішення суду, рішення ОТГ про передачу ділянки у власність, свідоцтво про право на спадщину, тощо);

• довіреність, якщо документи подаються представником (нотаріально засвідчена);

• оригінал паспорту, ідентифікаційного номеру представника, якщо документи подаються представником.

3. Отриматиготовий документ

Загальний строк розглядуподаних державному реєстратору документів складає до 5 робочих днів (не календарних!). Зі спливом вказаного строку можна буде отримати від державного реєстратора витяг з реєстру речових прав.

Слід також зазначити, що ст. 34 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухомемайно та їх обтяжень" надає можливість скоротити п'ятиденний строк до 2 днів, 24-х та 2-х годин, протее збір за реєстрацію права в таких випадках буде значно більшим.

Після реєстрації свого права в Державному реєстрі речових прав ви станете повноправним власником земельної ділянки та в подальшому зможете розпорядитись нею за власним розсудом (в тому числі продати, подарувати, обміняти, тощо).

Нагадаємо, що до 2016 р., за результатами реєстрації права можливо було отримати один з таких документів:

• витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень;

• свідоцтво з Державного реєстру прав (тільки для новосформованих земельних ділянок, які надавались на підставі рішення місцевої ради/розпорядження держадміністрації/наказу обласного управління Держгеокадастру або заяви власника, в разі зміни цільового призначення чи поділу земельної ділянки).

Зараз можна отримати тільки витяг про проведену державну реєстрацію прав.

Для консультації та запису на прийом телефонуйте за номером +380999265867

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь