A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Місцеві податки та збори на території Голованівського району на 2023 рік

Дата: 22.02.2023 09:02
Кількість переглядів: 121

Голованівський відділ податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області інформує платників податків щодо місцевих податків і зборів, які встановлюються на території Голованівського району. До місцевих податків належать податок на майно та єдиний податок. У свою чергу податок на майно складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку та плати за землю. До місцевих зборів належать: збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір.

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів як і раніше приймають сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень, відповідно до пункту 12.3 статті 12 ПК України . При прийнятті рішення про встановлення місцевих податків та зборів обов'язково визначаються об'єкт оподаткування, платник податків і зборів, розмір ставки, податковий період та інші обов'язкові елементи.

Звертаємо увагу, що місцевим радам не дозволяється встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.

У разі якщо сільська, селищна, міська рада або рада об’єднаних територіальних громад не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків, що є обов’язковими згідно з нормами ПК України, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм Кодексу із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю.

Офіційно оприлюднене рішення про встановлення місцевих податків є нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами та є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території. Вказана інформація щодо ставок, які діють на території Кіровоградської області розміщена на вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/stavki-mistsevih-podatkiv-ta-zboriv/kirovogradska-oblast.

Також при визначенні своїх податкових зобов’язань платники місцевих податків та зборів можуть використовувати зведену інформацію, розміщену на офіційних веб-сайтах громад.

Разом з тим, платники податків для уточнення інформації щодо прийнятих відповідним органами місцевого самоврядування рішень можуть звертатися до місцевих органів влади, на території яких знаходяться об’єкти оподаткування.

Також інформуємо, що плата за землю є обов’язковим платежем у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Для визначення розміру земельного податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка (далі – НГО) земельних ділянок, у тому числі право на які фізичні особи мають як власники земельних часток (паїв), з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до законодавства.

Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за встановленою формою з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Необхідно зазначити, що при поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається витяг із технічної документації про НГО земельної ділянки, а надалі такий витяг подається у разі затвердження нової НГО землі.

Проведення нормативно-грошової оцінки передбачено Законом України №1378- IV від 11.12.2003 року № 1378-IV «Про оцінку земель», із змінами та доповненнями (далі Закон). Даним Законом визначено порядок проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок та її періодичність залежно від місця розташування. Також ним встановлено обов’язковість проведення такої оцінки у разі: визначення розміру земельного податку та визначення розміру орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (ст..13 Закону).

Податковим кодексом передбачено затвердження нормативно-грошової оцінки рішеннями місцевих рад, які офіційно оприлюднюються відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Платник податків повинен уточнити показники декларації з плати за землю у разі отримання протягом року нового витягу із технічної документації про НГО земельної ділянки з дати набрання чинності відповідного рішення, затвердженого уповноваженим органом щодо виконаної НГО.

Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки землевласники та землекористувачі можуть отримати виключно через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи), які утворені при місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування.

 

 

 

                                                                                  Світлана ВАСИЛЕВСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь