A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

До уваги платників місцевих податків

Дата: 23.01.2023 15:15
Кількість переглядів: 93

Голованівський відділ податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області інформує платників місцевих податків про те, що у 2023 році застосовуються нові форми податкової звітності, зокрема:

 

Податкової декларації з плати за землю, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 18.02.2022 № 83 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)». Основними змінами нової форми декларації є:

  • можливість зазначати код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за  КОАТУУ;
  • розширений перелік правовстановлюючих документів, які є підставою для оподаткування, зокрема, додано вид права за кодом 4 - право на земельну частку (пай);
  • для випадків володіння/користування земельними ділянками не повний календарний рік міститься такий показник як період володіння/користування земельною ділянкою, а в частині розрахунку орендної плати додатково передбачена можливість введення інформації про дату закінчення терміну дії договору оренди;
  • декларацію доповнено інформацією щодо розташування об’єктів оподаткування;
  • розділ, що передбачає розрахунок земельного податку, доповнено інформацією щодо строків користування податковою пільгою  у звітному періоді.

 

Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 10.11.2022 № 371 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 05.12.2022 № 412 «Про затвердження Змін до наказу Міністерства фінансів України від 10.11.2022 № 371». Основними змінами нової форми декларації є те, що декларацію доповнено інформацією щодо розташування об’єктів оподаткування та строків користування податковою пільгою  у звітному періоді, а також передбачена можливість зазначати код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за  КОАТУУ.

 

Податкової декларації з транспортного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.2022 № 401 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з транспортного податку» зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2022 № 444 «Про затвердження Змін до наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2022 № 401». Основною особливістю нової форми декларації є можливість зазначати код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за  КОАТУУ.

 

Додатково повідомляємо, що при поданні вказаних декларацій необхідно використовувати наступні коди КАТОТТГ в залежності від місцезнаходження об’єктів оподаткування: по Вільшанській ОТГ – UA35020030000022644; по Голованівській ОТГ – UA35020070000018243; по Побузькій ОТГ– UA35020190000025203.

 

Крім того, з метою зменшення помилок та розбіжностей при поданні уточнюючих декларацій та забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення сервісного обслуговування платників у кожній із зазначених декларацій у заголовній частині поряд з позначкою «уточнююча» запроваджена позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється». Слід звернути увагу також на те, що в деклараціях з плати за землю та з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, деталізована інформація про нараховані до збільшення суми податкових зобов’язань згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України, що необхідно враховувати при поданні уточнюючих декларацій.

 

Олена Голубєва


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь