A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Дата: 30.11.2022 12:25
Кількість переглядів: 87

Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням та високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней. Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні.Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями. Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, продукти забою тварин (м'ясо,м'ясопродукти, кров). Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42 С, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше. 

Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней : Що АЧС не становить небезпеки для людей.

Що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статевовікових груп).

Що резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).

Що основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).

Що холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).

Що виявивши хвору тварину (нестандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів: 

  • проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин; 
  • не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, здійснювати утилізацію відходів у встановлених місцях; 
  • не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.); 
  • не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;
  • допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів; 
  • негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або сільським виконавчим комітетам; 
  • не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами; 
  • постійно вести боротьбу з гризунами; 
  • не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою району з інших регіонів.

 

 ПАМ'ЯТАЙТЕ:

Виконання Вами цих рекомендацій спрямоване на попередження поширення африканської чуми свиней на територію  району.

 В разі виникнення підозри на захворювання або загибелі свиней (як диких, так і домашніх) терміново повідомляти державну службу ветеринарної медицини за телефонами: 0672957966, 0978722550.

 

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Новоархангельського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь