A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Оголошується проведення громадського обговорення щодо ліквідації Тимофіївського НВК та обговорення відповідного проєкту рішення

Дата: 09.09.2022 13:53
Кількість переглядів: 163

Оголошується проведення громадського обговорення щодо ліквідації Тимофіївського НВК та обговорення відповідного проєкту рішення

 

Організатор громадського обговорення – Надлацька сільська рада.

 

Ініціатор громадського обговорення – Надлацька сільська рада.

 

Мета – врахування думки жителів Надлацької громади щодо ліквідації Тимофіївського НВК та обговорення відповідного проєкту рішення про ліквідацію Тимофіївського НВК, що буде виноситися на розгляд сесії Надлацької сільської ради.

 

Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

  • рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники);
  • мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства;
  • у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

 

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Відповідно до ст.143 Конституції України, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Згідно ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти стали напівпорожніми.

Навчальні заклади з нижчою фактичною наповнюваністю класів є найбільш затратними комунальними установами у перерахунку на одного учня.

Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу бюджетних коштів, альтернатива утримання таких навчальних закладів (оплату за енергоносії, водопостачання, інші послуги, зарплату персоналу) чи переведення дітей до спроможних навчальних закладів і забезпечення якісніших умов навчання завдяки вивільненим коштам.

На даний час, відповідно до рішення Надлацької сільської ради від                26 червня 2018 року № 337 «Про припинення діяльності Тимофіївського навчально-виховного комплексу», діяльність Тимофіївського НВК припинена. Організоване підвезення дітей із села Тимофіївка шкільного та дошкільного віку до закладів освіти Надлацької сільської ради.

Наразі єдиним оптимальним вирішенням проблеми малокомплектності навчальних закладів є оптимізація мережі, зокрема ліквідація таких закладів. Зекономлені кошти спрямовуються на придбання навчальної літератури, оснащення навчальних кабінетів існуючих закладів освіти сучасним навчальним обладнанням та матеріалами, комп’ютерною технікою, шкільними меблями, мультимедійним обладнанням, облаштування туалетних приміщень, переоснащення харчоблоків, здійснення необхідних капітальних і поточних ремонтів, облаштування спортивних майданчиків, території навчальних закладів.

На даний час надмірні витрати на утримання малокомплектних навчальних закладів освіти позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток навчальних закладів, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг або ж витратити їх на ремонт доріг, здійснення заходів з благоустрою тощо.

Та втім, головне не це. Головне – якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навички, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.

Завдання школи, насамперед, - давати дітям якісні знання. Уже потім це місце працевлаштування вчителів. Школа – це бюджетна установа, яка повинна забезпечувати учнів освітою на рівні Державного стандарту. І тут вирішальною є роль вчителя, його системна робота над підготовкою до уроків, використання проблемних у дослідницьких методів навчання, перехід від процесу наповнення учнів знаннями до процесу усвідомленого здобуття ними необхідних навичок для вирішення проблемних ситуацій, що в кінцевому підсумку й буде формуванням компетентності.

Проаналізувавши перспективну мережу, розмір бюджетних коштів на утримання закладів, виносимо на громадське обговорення питання ліквідації Тимофіївського НВК, та обговорення відповідних проєктів рішень.

Запрошуємо усіх мешканців Надлацької громади долучитися до громадського обговорення щодо зазначених вище питань

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короно вірусом SARS-CoV-2» і забороною масових зібрань, а також введеного на території України воєнного стану, в зв’язку з російською агресією, пропозиції та зауваження приймаються на електронну адресу https://nadlatska-gromada.gov.ua/

Громадське обговорення будуть проводитися з 09 вересня 2022 року по            09 вересня 2023 року.

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Козаченко Людмила Володимирівна, секретар Надлацької сільської ради (0677899571).

Після отримання висловлених пропозицій та проведення аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Надлацької сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь