A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Чи потрібен дозвіл іноземцям для волонтерської діяльності в медичній сфері?

Дата: 31.08.2022 10:17
Кількість переглядів: 140

Чи потрібен дозвіл іноземцям для волонтерської діяльності в медичній сфері?

 

Ні, не потрібен.

Нагадаємо, що нормами законодавства про зайнятість населення визначено, що роботодавці мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (далі - іноземці) на підставі дозволів, що видаються державною службою зайнятості. Також передбачено, що праця іноземців має бути належним чином оплачена.

   Водночас, чинне законодавство передбачає можливість провадження волонтерської діяльності. Це добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги. Під такою допомогою маються на увазі роботи та послуги, що безоплатно виконуються і надаються волонтерами. До провадження такої діяльності можуть залучатися іноземці.

   Так, Законом України від 29.07.2022 № 2494-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги у період дії воєнного стану» (набрав чинності 19.08.2022) внесено зміни до низки правових актів.

Зокрема, змінами, внесеними до Основ законодавства України про охорону здоров’я встановлено, що у період дії воєнного стану в Україні та протягом шести місяців після його припинення чи скасування до надання медичної допомоги, реабілітаційної допомоги на волонтерських засадах можуть залучатися медичні працівники, фахівці з реабілітації, які є іноземцями (крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь) і прибули в Україну для надання медичної допомоги, реабілітаційної допомоги на запрошення закладу охорони здоров’я.

Також внесені зміни до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», які визначають порядок видачі посвідки на тимчасове проживання цій категорії іноземців.

Тож, враховуючи, що іноземці будуть займатися волонтерською діяльністю у медичній сфері безоплатно, що їх правовий статус перебування в Україні буде врегульовано, дозвіл у державній службі зайнятості на застосування їх праці оформлювати не потрібно.

Із законом України від 29.07.2022 № 2494-IX можна ознайомитися за посиланням https://cutt.ly/JXVTfVM.

Є питання сфери зайнятості? Зверніться до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, розміщеними тут: https://cutt.ly/oJ8G2q9.

Крім того, ми є у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь