A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Чим загрожує африканська чума свиней?

Дата: 10.08.2022 14:45
Кількість переглядів: 169

      Нещодавно в Кропивницькому районі підтвердили африканську чуму свиней. Як повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби області,  у держлабораторії дослідили відібраний біологічний матеріал від загиблого 19 червня 11-місячного кабана в особистому господарстві в селі Івано-Благодатне Кропивницького району та виявили в нього вірус. Труп тварини спалили, місце спалення продезінфікували. Також ввели 40-денний карантин.

         В Україні заходи з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней регламентують «Інструкція щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» (zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0363-14) та відповідні плани дій на районному та обласному рівнях.

         Тож, щоб уникнути захворювання, треба дотримуватись правил безпеки. Ми підібрали для вас матеріали про цю хворобу, чи небезпечна вона для людини та які вказівки треба виконувати аби не заразити інших тварин.

 

         Африканська чума свиней (скорочена назва-АЧС, латинська назва Pestis Africana suumце) – інфекційне захворювання свійських та різних видів диких свиней збудником якого є вірус. Це вірусна хвороба, що характеризується підвищенням температури, ураженням легень, шлунково-кишкового тракту, кровоносних судин та кровотворних органів тварини. Розрізняють класичну та африканську чуму свиней. Збудником хвороб є вірус. До захворювання сприйнятливі дикі та домашні свині різного віку та порід.

 

Вірус АЧС стійкий як у кислому так і в лужному середовищі, а в умовах довкілля може зберігатися при температурах: 50 С - до 7 років, 18-20 °С -18 місяців, 37 °С –до 30 днів, 50 °С – до одної години. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці - до 5 місяців, у гною - більше 3 місяців, в ґрунті - (112 діб літо-осінь, 200 діб осінь-зима). Охолодження (особливо заморожування)  консервує вірус, у морозильнику при мінус 30-60 °С лишається активним до 10 років, в охолодженому м’ясі до 15 тижнів. Така висока стійкість вірусу і сприяє його швидкому розповсюдженню на значні території.

 

Ознаки вірусу  тварин: хворі тварини більше лежать, зарившись в підстилку, в’яло піднімаються, пересуваються й швидко утомлюються. Відзначають слабість задніх кінцівок, хиткість ходи, голова опущена, хвіст розкручений, посилена спрага. На шкірі в області внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля кореня вух помітні червоно-фіолетові плями, при натисненні вони не блідніють. На ніжних ділянках шкіри можуть з’явитися пустули, на місці яких утворяться струпи й виразки.

 

Факторами передавання збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища - корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт,  також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, боєнські та кухонні відходи. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходяться в епізоотичному осередку.

 

Вірус АЧС НЕ ПЕРЕДАЄТЬСЯ людині і є безпечним для її здоров’я. Але АЧС послаблює імунну систему людини і може стати збудником інших хвороб в організмі людини.

 

         Після виявлення вірусу карантин встановлюється, передовсім, для того, щоб заражене м’ясо не потрапило на корм здоровим тваринам. Жорсткі обмеження на торгівлю м’ясною продукцією накладаються для того, щоб м’ясо не виходило з карантинного району. Заражене м’ясо можна вживати тільки на ранніх стадіях. Коли з’явились перші ознаки ураження (темні плями, крововиливи), м’ясо не можна їсти. Його потрібно спалювати.

         У випадку, якщо хвороба все ж проникла в господарство, рекомендується тотальне знищення всіх свиней в осередку та в радіусі 2 км від нього безкровним методом із наступним спалюванням трупів, посліду, залишків кормів і малоцінних предметів догляду. Попіл закопують у ями, змішуючи з вапном, приміщення й територію дезінфікують гарячим 3% розчином їдкого натру, 2% розчином формальдегіду та іншими речовинами, перелік яких наведений у зазначеній інструкції. Вважається, що лише через рік після триразового знезараження приміщень на фермі можна знову заселяти нове поголів’я свиней.

 

З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності рекомендуємо:

  1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.
  2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.
  3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
  4. Регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині.
  5. Обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.
  6. Постійно вести боротьбу з гризунами.
  7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
  8. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
  9. Забій тварин проводити лише після проведення передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.
  10. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
  11. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках.
  12. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини.
  13. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
  14. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною».
  15. Не переробляти трупи свиней та/або туші вимушено забитих свиней.
  16. Не використовувати харчові відходи без термічної обробки для годівлі тварин.
  17. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь