A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Обережно кліщі!

Дата: 02.05.2022 13:33
Кількість переглядів: 172

Саме зараз триває сезон активності кліщів, тож люди, які збираються на відпочинок на природу, повинні бути дуже обережними, так як можуть стати жертвою нападу кліщів. Щороку в Україні фіксують півтори тисячі випадків зараження на кліщовий бореліоз – хворобу Лайма. Проте за даними ВООЗ ця цифра занижена в 5-10 разів. Адже люди не звертаються вчасно за допомогою та не діагностують хворобу.

  Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) - трансмісивне, природно-вогнищеве захворювання, яке характеризується ураженням шкіри, нервової системи, серця, нерідко набуває хронічного, рецидивного перебігу.

     Імовірність укусу кліща і таким чином зараження хворобою Лайма найвищі в осіб, які проводять багато часу на відкритому повітрі (особливо у лісах, зонах лісопарку). Більшість випадків ранньої хвороби Лайма відмічають з травня по листопад — період найвищої активності іксодових кліщів.

    Інкубаційний період становить 1–30 днів. Існують такі клінічні варіанти перебігу хвороби Лайма: рання локалізована, рання дисемінована та пізня хронічна стадії.

    Після укусу збудники зі слиною паразита швидко розносяться кровотоком по всьому організму. Імунна система починає виробляти велику кількість антитіл, що призводить до множинних запальних процесів. Перші прояви хвороби починаються лише через кілька днів або навіть за місяць.

    Симптоми схожі на звичайну застуду, що може викликати утруднення у виявленні зараження:

  • почервоніння і запалення місця укусу, свербіж;
  • жар;
  • головні болі;
  • біль у м’язах;
  • втома;
  • шкірний висип;
  • алергічні реакції;
  • аритмія

  Запізнє діагностування хвороби може призвести до ураження нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. За найгіршого сценарію, результатом захворювання може стати важка форма інвалідності й навіть смерть.

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:

  • одягатися в світлий однотонний одяг з довгими рукавами, що щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором;
  • проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;
  • звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;
  • вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;
  • якщо разом з вами на природі перебував ваш пес – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь