A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Щодо весняної диспансеризації великої рогатої худоби та дрібної рогатої худоби, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення

Дата: 13.04.2022 10:30
Кількість переглядів: 181

      З метою охорони здоров’я тварин і людей та забезпечення виробництва якісної та безпечної продукції спеціалістами Новоархангельської районної державної лікарні ветеринарної медицини та її структурними підрозділами з 1 квітня 2022 року проводиться весняна диспансеризація великої рогатої худоби та дрібної рогатої худоби, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення.

      Весняна диспансеризація тварин проводиться перед вигоном поголів’я ВРХ та ДРХ на пасовище (вона включає в себе алергічне дослідження на туберкульоз, дослідження проб крові тварин старше 6-місячного віку на бруцельоз та лейкоз, дослідження на субклінічні мастити корів, а також вакцинацію проти сибірки). Згідно Закону України «Про ветеринарну медицину» (стаття №37 п.7 «Обов'язки осіб, які утримують тварин чи беруть участь у їх обігу») юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом тварин, зобов'язані: доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварин при проведенні маніпуляцій.

          Диспансеризація – це комплекс планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин, профілактику та лікування хвороб. Це один із видів обстеження стану здоров’я тварин. Таким чином, виявляють захворювання на ранній стадії.

      Потрібно завжди пам’ятати, що легше хворобу попередити, ніж лікувати. А захворювання, виявлені на ранніх стадіях, у більшості випадків, виліковні. Навіть, якщо тварина на вигляд здорова, перевіряти її все одно необхідно. Лейкоз ВРХ – інфекційна хронічна хвороба пухлинної природи. Через лейкоз відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію. Джерелом інфекції є хворі тварини. Вірус передається контактно, з молоком, кровососними комахами, при порушенні правил асептики.Одного разу набута інфекція стає довічною.        Основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є серологічний метод, тобто виявлення антитіл у сироватці крові тварин. Туберкульозом можна заразитися не тільки при безпосередньому контакті з хворою твариною, але і при вживанні м’яса, молока та м’ясо-молочних продуктів. Тому, обов’язковими заходами є своєчасне виявлення хворих на туберкульоз сільськогосподарських тварин, оздоровлення неблагополучних щодо цієї інфекції господарств. Всі тварини, які утримуються в господарствах різних форм власності і від яких отримується продукція, повинні бути ідентифіковані. Це стосується і приватного сектора.

            Звертаємося до всіх власників тварин із проханням відповідально поставитися до проведення фахівцями ветеринарної медицини вищезазначених заходів. Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна. 

Тому, хто звик купувати у приватних продавців – варто потурбуватися про свою безпеку самостійно. Слід пересвідчитися, що корова ідентифікована, досліджена та щеплена. Якщо тварина здорова, вам обов’язково покажуть ветеринарну довідку. Інакше – ризикуєте поповнити численні лави хворих на туберкульоз, лейкоз та інші хвороби.

           Вирощування та утримання здорових тварин – запорука Вашого здоров’я та здоров’я населення !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь