A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ ЗАБОРОНЕНА!

Дата: 22.02.2022 15:03
Кількість переглядів: 309

Новоархангельське управління Держпродспоживслужби повідомляє, що торгівля у місцях, які не передбачені для цього є порушенням Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Фото без опису

З настанням весняно-літнього періоду зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування. Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях з рук, з землі, без дозволу на розміщення об’єкту торгівлі. Стихійну торгівлю сьогодні можна побачити на тротуарах, із землі, або ж з багажників власних автомобілів.

Громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися харчовими продуктами закупленими на стихійних ринках. Оскільки невідомо про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувалися. Не дивляться покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих, не згадують вони повідомлення у засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти, придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться. Втім, купуючи неперевірену продукцію, покупці беруть відповідальність на себе і повинні усвідомлювати всі ризики для здоров’я та пам’ятати, що торгівля у невстановлених місцях є незаконною. Місцем для її здійснення, крім магазинів, є ринок.

Серед продуктів, які реалізуються з землі, найбільш небезпечними є м’ясо, риба, молоко та молочні продукти. Купуючи м’ясо чи рибу в місцях стихійної торгівлі треба пам’ятати, що це продукти невідомого походження, які можуть викликати харчові отруєння та токсикоінфекції, в т.ч. ботулізм. Загрозу можуть нести як харчові продукти так і їх продавці, бо невідомо про стан їх здоров’я. Вживання молочної продукції невідомого походження (відсутні дані про стан здоров’я корови та результати лабораторних досліджень продуктів), придбаної у громадян, які не пройшли медогляд та не мають допуску до роботи з харчовими продуктами — прямий шлях до інфекційних захворювань. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і не завжди відоме їх походження.

Нажаль, подолати стихійну торгівлю не легко, але це можливо, якщо самі мешканці зрозуміють, що продукція, яка не пройшла перевірки є небезпечною для їх здоров’я та життя. Не купувати продукти харчування у невстановлених місцях – найефективніший метод боротьби із стихійною торгівлею, адже саме попит породжує пропозицію.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь