A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Результати пілотного проєкту «EU4SKILLS»

Дата: 31.01.2022 14:48
Кількість переглядів: 198

Фото без опису

Аналізуємо результати пілотного проєкту «EU4SKILLS»: цілі, виклики та перспективи

У 10 областях України, в тому числі і в Кіровоградській, проведено дослідження  регіонального ринку праці за підтримки програми Європейського Союзу в рамках реалізації проєкту «EU4Skills: кращі навички для сучасної України», за результатом якого підготовлено комплексний звіт “Ринок праці Кіровоградської області. 2021”.

Зважаючи на вагомість досліджень у вирішенні питання кадрового забезпечення підприємств області, 26 січня 2022 року у залі Федерації професійних спілок Кіровоградської області відбулася презентація результатів проєкту прогнозування регіонального ринку праці.

«Ринок праці у нашій області суттєво впливає і на роботодавців, і на вибір випускниками місця навчання та професії. Знати потребу роботодавців у кваліфікованих робітниках, яка галузь підприємства залучає найбільше випускників на нові робочі місця, на що звертати увагу молодій людині у своєму подальшому зростанню і щоб його не турбували думки про невірно обраний професійний шлях – відповіді на ці питання ми шукатимемо сьогодні», – зазначила у вступному слові заступник голови Федерації профспілок області Оксана Терлецька.

Заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян розпочав презентацію з інформації про те, що у минулому році обласним центром зайнятості за участі навчально-методичного кабінету професійно-технічної освіти в області та інших установ реалізовано пілотний проєкт з відпрацювання методологічних підходів щодо розробки прогнозних показників потреби в кадрах для формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів.

Комплексний звіт структурований і включає чотири розділи: «Результати статистичного аналізу», «Результати щорічного опитування роботодавців», «Результати опитування випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти 2020 року» та «Результати експертної оцінки окремих видів економічної діяльності».

Досліджуючи результати статистичного аналізу, наголосив, що пріоритетними видами економічної діяльності в регіоні залишаються сільське господарство, переробна промисловість, сфера торгівлі.

Детально зупинився на питанні кількості випускників закладів професійно (професійно-технічної) освіти на кінець 2020 року відповідно до градації районів Кіровоградської області та на якостях, на які звертають увагу роботодавці при відборі кадрів на підприємство: «Найбільш затребуваними за оцінками роботодавців є особистісно-мотиваційні компетенції, зокрема відповідальність, командна робота та орієнтація на результат. Наявність м’яких навичок при підборі працівників не є визначальною».

У формі діалогу між представниками профспілок Кіровоградщини та обласним центром зайнятості було зосереджено увагу на необхідності співпраці роботодавців із закладами професійної (професійно-технічної) освіти задля ефективного планування підготовки фахівців робітничих професій та їхнього подальшого працевлаштування.

Голова первинної профспілкової організації АТ «Ельворті» Володимир Моторний наголосив на тому, що акцентувати увагу щодо даного дослідження потрібно не тільки в межах області, а й в межах обласного центру, аби мати дієву інформацію щодо випускників професійної (професійно-технічної) освіти та забезпечувати молодь робочими місцями із стабільною заробітною платою.

Б. Стоян зауважив, що ці результати мають практичну складову, насамперед, для органів влади, місцевого самоврядування, закладів освіти та роботодавців під час формування місцевих програм зайнятості населення та програм соціально-економічного розвитку.

«Дане дослідження покликане розпочати вирішення проблем щодо плинності кадрів, труднощів при підборі працівників, а також, як ми бачимо, співпраці роботодавців із закладами професійної (професійно-технічної) освіти. Співпрацюючи, ми матимемо шляхи практичного вирішення таких проблем», – сказала  провідний експерт з регулювання соціально-трудових відносин Федерації професійних спілок Кіровоградської області Олександра Залевська.

Для більш детального ознайомлення з комплексним звітом по Кіровоградській області Б. Стоян запропонував скористатися файлом, викладеним у “хмарному” середовищі, за посиланням: https://drive.google.com/.../1eTOg4RzQGwor6pCr4ha2ifVuxX9...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь