A A A K K K
для людей із порушенням зору
Надлацька громада
Кіровоградська область, Голованівський район

УВАГА -- африканська чума свиней

Дата: 16.12.2021 14:33
Кількість переглядів: 307

     Ознаки хвороби – висока температура у тварини до 40,5-42,0ºС, вона відмовляється від корму, заривається у підстилку, з’являється діарея, закреп, крововиливи на шкірі (синюшність вух, живота, підщелепового простору) і висока смертність.

Хворіють лише дикі та домашні свині. Уражені тварини не піддаються лікуванню. Люди не хворіють на АЧС. Якщо вчасно не повідомити про підозру на АЧС, хвороба може поширюватись на сусідні господарства. Зараження відбувається від свині -до свині, через грунт, корми, предмети догляду, транспорт, диких кабанів, птахів та ін.. 
     В господарстві, де виникло захворювання, накладається карантин, всіх свиней знищують безкровним методом. Трупи вбитих та загиблих свиней, залишки кормів, дерев’яний матеріал, інвентар спалюють. На території в радіусі 3-10 км від вогнища інфекції проводиться забій та переробка усіх клінічно здорових свиней населення та господарств.
     Попередити хворобу можна тільки виконуючи ветеринарно-санітарні вимоги:
        1)    не купуйте м’ясо на стихійних ринках, тим більше – не перевірене м’ясо, без позначки придатності, вимагайте у продавця пред’явлення ветеринарної довідки;
        2)    харчові відходи ні в якому разі не згодовуйте свиням, в т.ч. воду від миття м’яса;
        3)    не купуйте поросят, дорослих свиней невідомо звідки привезених та без ветеринарних документів;
        4)    мисливцям, населенню, керівникам господарств про всі випадки захворювання чи загибелі тварин повідомляйте у державну службу ветеринарної медицини за телефонами:
начальник Новоархангельського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
           Скрицький В.І. - 0672730660, 
начальник Новоархангельської районної лікарні ветеринарної медицини
           Зозуля Г.І. -  097-477-18-03; 
       провідний лікар РДЛВМ Сінькова О.І. - 067-740-60-21
       зав  Кальниболотської ДВМ Великий Л.М. – 097-903-65-45
        5)    керівники господарств та фермери, що утримують свині повинні негайно перевести ферми на «закритий» режим роботи (огородити ферми; заборонити вхід стороннім особам, при в’?їзді на територію ферм облаштувати постійнодіючі дезбар’?єри; закріпити за обслуговуванням ферм постійний транспор та заборонити виїзд їх в населені пункти; забезпечити функціонування санпропускників, обслуговуючий персонал  двома комплектами спецодягу, прання якого організувати на фермі, співробітникам забороняється утримувати свиней в домогосподарствах);
        6)    кожен власник повинен самостійно організувати заходи безпеки: заходити в приміщення, де утримуються свині в змінному одязі та взутті; обладнати пристосовані дезкилимки перед входом до приміщень, використовуючи маленький ящик, тирсу, мішковину, розчин для дезінфекції; проводити  регулярне прибирання, дезінфекцію,  дезінсекцію, а також знищувати гризунів; не допускати вигулу тварин, відвідування тваринницьких приміщень сторонніми особами. Забій  тварини проводити тільки після клінічного огляду лікарем ветеринарної медицини.
   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь